Kahvin juonnin lopettaminen – 7 syytä

Ei hätää, emme aio sanoa, että sinun tulisi lopettaa kahvin juonti kokonaan.

Suomalaiset ovat tunnetusti maailman suurimpia kahvinjuojia, kuin kansalaiset missään muussa maassa.

Kahvi on kiinteä osa suomalaista kulttuuria ja arkea, olipa kyseessä aamun ensimmäinen kuppi herättämään päivään tai iltapäivän kahvihetki ystävien kanssa. Mutta kuten kaikessa, myös kahvinjuonnissa voi olla hyvä harkita kohtuutta.

Mutta mitkä ovat hyödyt kofeiinin vähentämisessä, ja kenen tulisi välttää kofeiinia kokonaan?

Seuraavaksi kerromme artikkelissamme, mitkä ovat ne suurimmat hyödyt kahvin juonnin lopettamiselle tai vähentämiselle:

Kahvin haitat

Kahvin haitat ja sen lopettamisen hyödyt lyhyesti:

  1. Uni: Kahvinjuonti voi häiritä unta ja vähentää unen laatua.
  2. Parempi ravintoaineiden imeytyminen: Kahvi voi estää joitakin ravintoaineita imeytymästä kunnolla.
  3. Ahdistuneisuus: Liiallinen kahvinjuonti voi lisätä ahdistuneisuutta ja levottomuutta.
  4. Päänsärky: Kahvin lopettaminen voi aiheuttaa päänsärkyä vieroitusoireena.
  5. Saatat tuntea uneliaisuutta: Kahvin lopettamisen jälkeen voi kokea väsymystä, kun keho tottuu toimimaan ilman kofeiinia.
  6. Saatat tuntea ummetusta: Kahvin lopettaminen voi hidastaa suoliston toimintaa ja aiheuttaa ummetusta.
  7. Hampaat: Kahvi voi värjätä hampaita ja vaikuttaa hampaiden kiilteeseen

1. Uni

Varmaankin yleisin asia, minkä kaikki tietävät, mutta käydään vielä läpi tämäkin asia.

Kofeiinitottumuksesi saattaa vaikuttaa uneesi. Tutkimukset osoittavat, että päivittäinen kahvinjuonti voi muuttaa unisykliäsi aiheuttaen levotonta unta ja päiväaikaista väsymystä. Tämä pätee erityisesti, jos nautit kofeiinia alle kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

He, jotka ovat vaihtaneet kofeiinittomaan kahviin saattavat huomata, että heidän on paljon helpompi nukahtaa, saaden näin rauhallisemman ja häiriöttömän unenlaadun.

2. Parempi ravintoaineiden imeytyminen

Jos et juo kofeiinia, kehosi saattaa imeä joitakin ravintoaineita paremmin kuin heillä, jotka juovat kahvia paljon. Kofeiinin tanniinit voivat estää joidenkin ravintoaineiden, kuten:

  • kalsiumin
  • raudan
  • B-vitamiinien

imeytymistä. Tämä pätee erityisesti niihin, joilla on erittäin korkea kofeiinin päivän saanti, epätasapainoinen ruokavalio ja olet iäkkäämpi. Kahvin kofeiinin vähentäminen voi auttaa varmistamaan, että kehosi imee kaikki tarvittavat ravintoaineet.

3. Ahdistuneisuus

Kofeiinin vähentäminen tai täydellinen poisjättäminen ruokavaliosta voi auttaa tuntemaan oloa rentoutuneemmaksi, erityisesti jos kärsit jo valmiiksi ahdistuneisuudesta tai ylivirittyneisyydestä.

Kofeiini voi pahentaa levottoman ja ahdistuneen olotilan tunnetta, vaikkakaan ei suoraan aiheuta sitä.

Kun lopetat kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimisen, saatat aluksi kokea vieroitusoireina ahdistuneisuutta, mutta tämä on vain tilapäistä.

Lopulta, kun elimistösi tottuu olemaan ilman kofeiinia, mielialasi tasoittuu ja saatat kokea vähemmän ärtyneisyyttä ja levottomuutta päivän mittaan.

4. Päänsärky

Päänsärky on yleinen vaiva kahvinjuojien keskuudessa, erityisesti silloin, kun tuttu kofeiiniannos jää saamatta. Kahvista luopuminen voi tehdä päänsärystä yhden tavallisimmista vieroitusoireista, mikä saattaa aiheuttaa katumusta päätöksestä lopettaa kahvinjuonti.

5. Saatat tuntea uneliaisuutta

Koska kofeiini on stimulantti, on todennäköistä, että koet pienen energiatason laskun ainakin muutaman päivän ajan, kun lopetat ensimmäistä kertaa kahvin juomisen.

Kofeiinin vieroitusoireisiin kuuluu muun muassa alentunut aktiivisuus, uneliaisuus ja sumuinen olo, joten kannattaa varautua ennen kuin lopetat lopullisesti kahvin.

Vieroitusoireiden kokemisen lieventämiseksi saattaa olla hyvä vähentää pikkuhiljaa kofeiinin käyttöä, kuin heti lopettaa. 

6. Saatat tuntea ummetusta

Kofeiini tunnetaan suoliston stimuloijana, ja monille tuttu aamukahvi saattaa käynnistää päivän ensimmäisen vessakäynnin. Tutkijat uskovat, että tämä johtuu kofeiinin vuorovaikutuksesta suolistomme mikrobien kanssa.

7. Hampaat

Kahvin lopettaminen tarkoittaa, että voit hyvästellä kahvitahrat lopullisesti, mikä on mahtava uutinen valkoisille hampaillesi.

Amerikkalainen hammaslääkäriliitto pitää kahvia ja virvoitusjuomia yhtenä hampaille haitallisimmista ruoka-aineista, koska molemmat voivat kuluttaa hammaskiillettä.

Kahvin lopettaminen hyödyt - Yhteenveto

Kahvin lopettamisella voi olla useita positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Yksi merkittävimmistä hyödyistä on parempi uni ja unen laatu, sillä kofeiinin vähentäminen auttaa kehoa löytämään oikean unirytminsä.