Vihreä tee terveysvaikutukset: 8 todellista hyötyä

Vihreä tee on antioksidanttien ja kofeiinin lähde, joka tarjoaa useita mahdollisia terveyshyötyjä. Tutkimukset ovat havainneet, että vihreän teen terveyshyödyt voivat sisältää ahdistuksen ja stressin lievittämisen, muistin parantamisen sekä korkean verenpaineen ja kolesterolin vähentämisen.

Vihreää teetä on saatavilla useissa eri muodoissa. Jatka lukemista saadaksesi tietää lisää vihreän teen mahdollisista hyödyistä, riskeistä ja vinkkejä sen sisällyttämiseen ruokavalioosi.

Vihreä tee terveysvaikutukset:

Vihreä tee hyödyt lyhyesti:

  1. Lievittää ahdistusta ja stressiä: L-teaniini auttaa rentoutumaan.
  2. Suojelee kognitiivisia toimintoja: Auttaa ehkäisemään neurodegeneratiivisia sairauksia, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tautia.
  3. Tukee luuston terveyttä: Voi vähentää osteoporoosin riskiä.
  4. Pidentää elinikää: Polyfenolit voivat hidastaa ikääntymistä.
  5. Saattaa parantaa muistia: L-teaniini ja vihreän teen uutteet voivat parantaa työmuistia.
  6. Saattaa hallita ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta: Antioksidantit saattavat vähentää insuliiniresistenssiä.
  7. Saattaa tukea painonpudotusta: Katekiinit voivat edistää rasvan hajoamista ja lisätä aineenvaihduntaa.
  8. Laskee verenpainetta: Auttaa suojaamaan sydänterveyttä alentamalla verenpainetta.

1. Ahdistus ja stressi

Tee sisältää aminohappoa nimeltä L-teaniini, joka lievittää ahdistusta ja stressiä auttaen sinua rentoutumaan.

Vihreä tee sisältää yhden korkeimmista L-teaniinin pitoisuuksista verrattuna mustaan, oolongiin ja valkoiseen teehen.

2. Kognitiiviset toiminnot

Jotkin tutkimustulokset viittaavat siihen, että vihreän teen juominen auttaa suojaamaan tiettyjä neurodegeneratiivisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia vastaan.

3. Luuston terveys

Vihreä tee saattaa alentaa osteoporoosin riskiä. Osteoporoosi on luustosairaus, joka lisää lonkan, selkärangan ja ranteen murtumien riskiä.

Vaihdevuosien jälkeiset ihmiset ovat suurimmassa vaarassa sairastua osteoporoosiin. Jotkin todisteet viittaavat siihen, että vihreän teen korkea antioksidanttien pitoisuus voi edistää luuston muodostumista ja suojata luun massan vähenemiseltä.

4. Elinikä

Vihreän teen juominen voi auttaa tukemaan terveellistä ja pitkää elämää. Vihreä tee on polyfenolien lähde. Polyfenolit ovat kasviyhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina.

5. Muistin parantuminen

Tutkimukset ovat löytäneet, että vihreän teen L-teaniinipitoisuus saattaa parantaa muistia. Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että vihreän teen uute paransi työmuistia 12 terveellä vapaaehtoisella.

6. Saattaa ehkäistä 2 tyypin diabetesta

Vihreä tee saattaa hallita ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Jotkin todisteet viittaavat siihen, että vihreän teen antioksidantit saattavat vähentää insuliiniresistenssiä.

Insuliiniresistenssi aiheuttaa sen, että solusi ovat vähemmän vastaanottavaisia insuliinille kuin tavallisesti. Insuliini on hormoni, joka auttaa solujasi muuntamaan sokerin energiaksi. Insuliiniresistenssi on merkittävä tyypin 2 diabeteksen riskitekijä.

7. Saattaa tukea painonpudotusta

Jotkin todisteet viittaavat siihen, että vihreä tee voi auttaa laihtumaan. Vihreä tee on katekiinien lähde, antioksidantti, joka auttaa hajottamaan rasvaa.

Katekiinit saattavat lisätä aineenvaihduntasi nopeutta, mikä auttaa sinua kuluttamaan enemmän kaloreita, esimerkiksi liikunnan aikana.

8. Vihreä tee verenpaine

Vihreä tee saattaa suojata sydänterveyttä alentamalla verenpainetta. Tutkimukset ovat havainneet, että vihreän teen juominen vähentää merkittävästi verenpainetta, erityisesti ihmisillä, joilla on suuri sydänsairauksien riski.

Vihreä tee haittavaikutukset

Jopa kahdeksan kupillista vihreää teetä päivässä on turvallista. Yksi kuppi (noin 240 ml) vihreää teetä sisältää 30–50 milligrammaa kofeiinia. 

Elintarvike- ja lääkevirasto varoittaa nauttimasta yli 400 milligrammaa kofeiinia päivässä. Jotkut ihmiset voivat olla herkempiä kofeiinille kuin toiset.

Vihreä tee raskaus

Jos olet raskaana tai imetät, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He saattavat suositella alle 300 milligramman kofeiinin nauttimista päivässä. Liiallinen vihreän teen nauttiminen voi lisätä synnynnäisten epämuodostumien riskiä, ja kofeiini voi siirtyä rintamaitoon.

Onko vihreä tee terveellistä?

Kyllä, vihreä tee on terveellistä, kun sitä nautitaan kohtuullisesti. Se sisältää antioksidantteja, kuten katekiineja ja L-teaniinia, jotka tarjoavat useita terveyshyötyjä. Näihin hyötyihin kuuluvat muun muassa kognitiivisen heikentymisen ehkäisy, sydän- ja luustoterveyden tukeminen.

Yhteenveto

Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten katekiineja ja L-teaniinia, jotka tarjoavat terveyshyötyjä: stressin lievitys, kognitiivisten toimintojen suoja ja luuston terveyden tuki.

Lisäksi vihreä tee voi auttaa painonhallinnassa, parantaa muistia, alentaa kolesterolia ja verenpainetta sekä ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Se on arvokas osa tasapainoista ruokavaliota.

Kohtuullinen vihreän teen nauttiminen on suositeltavaa, mutta kofeiinin saantia tulee valvoa. Raskaana olevien ja tiettyjä lääkkeitä käyttävien tulisi neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.