Perkolaattori käyttöohje: 7 vaihetta

Perkolaattori on perinteinen tapa valmistaa kahvia, jolla voi herättää nostalgisia muistoja. Se on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenten ajan tarjoamalla yksinkertaisen tavan nauttia vahvasta ja täyteläisestä kahvista.

Vaikka perkolaattorin käyttö saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa monimutkaiselta, sen perusperiaatteet ovat helposti opittavissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten perkolaattoria käytetään, jotta voit tutustua ja mahdollisesti löytää uuden suosikkisi kahvinvalmistusmenetelmien joukosta.

Jos kiinnostuit, klikkaa täältä ja valitse itselle sopiva perkolaattori!

Miten perkolaattori toimii?

Perkoloitu kahvi tehdään käyttämällä eräänlaista kahvinkeitin menetelmää, joka on nimeltään kahvin perkolaattori. Tämä keitin toimii liedellä tai sähköisesti.

Vesi kaadetaan perkolaattorissa olevaan säiliöön. Kahvin valmistusprosessi alkaa, kun kahvijauhe laitetaan kannun yläosassa olevaan pienikokoiseen, reikäiseen suodatinkoriin. Sen jälkeen vettä keitetään hellalla hitaasti tai painetaan nappia sähköisissä perkolaattoreissa.

Perkolaattori käyttöohje: 7 vaihetta

Perkolaattorin käyttöohje lyhyesti: 

 1. Puhdista: Varmista, että perkolaattori on puhdas ennen käyttöä.
 2. Täytä vesi: Lisää vettä perkolaattorin kannuun.
 3. Jauha kahvi: Käytä karkeaa jauhatusta, noin 1–2 ruokalusikallista per 180 ml vettä.
 4. Lisää kahvi: Kaada jauhettu kahvi perkolaattorin suodattimeen.
 5. Kuumenna: Laita perkolaattori hellalle. Vältä liian korkeaa lämpötilaa.
 6. Hauduta: Anna kahvin hautua 7–10 minuuttia.
 7. Poista lämmöltä: Ota perkolaattori pois lämmöltä, kun kahvi on valmista.

Perkolaattorin käyttö on taitolaji, joka vie kahvinvalmistuksen juurilleen.

Vaikka modernit kahvinkeittimet tarjoavat nopeutta ja mukavuutta, perkolaattori herättää vanhoja muistoja perinteiseen kahvinvalmistus menetelmään.

Seuraavat 7 vaihetta opastavat sinulle perkolaattorin kahvi ohjeen:

 1. Puhdista perkolaattori: Varmista, että perkolaattori on puhdas ennen käyttöä. Vanhat kahvinjäämät voivat vaikuttaa uuden kahvin makuun. Poista jokaisen kahvinkeitto kerran jälkeen perkolaattorin osat, kuten suodatin ja varsi. Huuhtele ne veden alla, joten voit ylläpitää hyvää kahvin aromia.

 2. Valmista kahvijauhe: Käytä kahvimyllyä, joka jauhaa kahvipavut karkeaksi. Tuorejauhettu kahvi on paras, mutta valmisjauhettu kahvi käy myös. Tarvitset noin 20–22 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista kahvia. Perkolaattori tekee normaalia vahvempaa kahvia, joten kahvi jauhetta ei kannata annostella ihan täysin samanlain kuin normaalisti. 

 3. Lisää kahvi suodattimeen: Kaada mitattu kahvijauhe perkolaattorin suodattimeen. Tasoita kahvi ravistamalla suodatinta kevyesti. 

 4. Lämmitä vettä: Lämmön säätö on tärkeää. Aseta liesi keskilämmölle ja anna veden lämmetä hitaasti. Näin vältät kahvin palamisen. Kahvin pitäisi alkaa pulputtaa muutaman sekunnin välein. Jos pulputus on jatkuvaa, vesi on tällöin liian kuumaa. Sähköisissä perkolaattoreissa lämpötila säätyy itsestään.

 5. Anna kahvin hautua: Suositeltu haudutusaika on 7–10 minuuttia, riippuen siitä, kuinka vahvaa kahvia haluat.

 6. Anna kahvin asettua: Kun kahvi on valmista, poista perkolaattorin suodatin ja hävitä käytetyt kahvijauheet. 

 7. Kaada ja nauti: Kahvin jäähtymisen jälkeen, se on valmis tarjoiltavaksi. Nauti tuoreesta ja vahvasta kahvista!

4 vinkkiä perkolaattorin käyttöön

Jos olet ensikertalainen perkolaattorin käyttäjä tai haluat muuten vain  parantaa perkolaattorin valmistamaa kahvia, nämä käytännölliset vinkit voivat auttaa. 

 1.  Valitse vaaleapaahtoinen kahvi: Hyvän kahvin salaisuus on hyvissä pavuissa. Jos käytät perkolaattoria ensimmäistä kertaa, älä käytä tummapaahtoista kahvia. Tummapaahtoinen kahvi voi tehdä kahvista liian kitkerää.

 2.  Tarkkaile perkolaattorin veden lämpötilaa, jos käytät perkolaattoria hellalla: Perkolaattori kahvista tulee usein vahvempaa mihin useimmat kahvinjuojat ovat tottuneet. Liian uutettu kahvi voi maistua kitkerältä.  Paras tapa välttää kitkerä kahvi on seurata tarkasti veden lämpötilaa. Kun et enää kuule pulputtavaa ääntä, ota perkolaattori välittömästi pois lämmöltä. 

 3. Puhdista perkolaattorisi käytön jälkeen. Heitä käytetyt kahvipavut pois ennen kahvin tarjoilua ja huuhtele kannu. Jos perkolaattoriin on jäänyt kahvia liian pitkäksi aikaa, se voi tahria sisäpinnat ja jättää pahan makuisen aromin. 

 4. Kahvin ja veden suhde: Parhaan kahvin ja veden suhteen löytäminen perkolaattorissa riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi.  Yleisesti hyvä ohje on käyttää noin 10–22 grammaa (noin 1–2 ruokalusikallista) kahvia jokaista 180 millilitraa vettä kohden. Tämä suhde tuottaa melko vahvaa kahvia, mikä on tyypillistä perkolaattorilla valmistetulle kahville. Jos pidät miedommasta kahvista, voit mitata vähemmän kahvia ja säätää suhdetta makusi mukaan. 

Yhteenveto

Perkoloitu kahvi tarjoaa ainutlaatuisen tavan nauttia syvän aromikkaasta ja vahvasta kahvista.

Tämä menetelmä, jossa kuumennettu vesi kiertää kahvijauheen läpi useita kertoja, luo erityisen makuprofiilin, joka erottuu muista kahvinvalmistustavoista.

Perkolaattorin käyttö vaatii hieman enemmän huomiota ja taitoa verrattuna nykyaikaisiin kahvinkeittimiin, mutta sen tarjoama rikas kahvikokemus on monille vaivan arvoinen.

Lyhyesti, perkolaattorilla valmistettu kahvi on oivallinen valinta niille, jotka arvostavat kahvin voimakkuutta ja perinteitä.