Espresson tamperointi eli kahvijauheen puristaminen (sama kuin kahvin tamperi) on yksinkertainen työkalu, jolla hienoksi jauhettu kahvi puristetaan koriin/portasuodattimeen tasaiseksi. Tamperointi on pieni mutta kriittinen vaihe laadukkaan espresson valmistuksessa, ja hyvälaatuisen tampperin käyttö tekee tästä prosessista paljon helpompaa ja kahvista parempi laatuista.
Sisällysluettelo
Miksi hommata alunperinkään tampperi? Kun kahvijauheet eivät ole täsmälleen samankokoisia (ja ne eivät koskaan olekaan), tarvitsemme tavan varmistaa, että vesi kulkee kahvipapu jauheen läpi tasaisesti. Teemme tämän puristamalla tiiviiksi painamalla niitä alaspäin.
Voitko tiivistää espressoa ilman tampperia? Kyllä voit. Esimerkiksi voit käyttää peukaloasi painaaksesi jauhoja tai ehkä pientä lasia. Nämä toimivat hetken aikaa ja on todella vaivalloisia käyttää, mutta jos todella haluat valmistaa loistavaa espressoa, hanki tampperi… säilytetään shottilasi vain sen omaa käyttöä varten.
Hyvä kahvipuristin yhdistettynä pieneen tekniikkaan tekee täydellisen jauheen espressoasi valmistaessa, myös se tekee valmistamisesta paljon helpompaa.
Motta Tampperi puukahvalla
Kun haluaa parhaan kupillisen espressoa, on hyvä, laadukas tampperi tarpeellinen. Italialaisen Mottan puukahvainen tampperi on hyvä valinta, koska se on sekä tyylikäs että valmistettu korkealaatuisista materiaaleista.
Espro Kalibroitu Kupera -tampperi
Jos kädessä on Espro, olet jo saanut hyvän etumatkan. Espro Calibrated Convex -tampperi on hyvä väline, jonka ansiosta voit tuntea itsesi baristaksi, kun valmistat täydellistä espressoa. Löytyy eri kokoisia.
Espro Kalibroitu litteä tampperi
Tamppaa espressosi täydelliseksi joka kerralla. Espro Calibrated Flat -tampperi on ihanteellinen tasapohjaisiin suodatinkahvoihin ja tarjoaa parhaan kahvielämyksen joka kerta.
Mitä varmistaa tampperista?
Kun etsit espressotamperia, tärkeintä on saada oikean kokoinen ja juuri sopiva espresso pistinpidikkeesi. Sen jälkeen kaikki riippuu vain henkilökohtaisista mieltymyksistä! Hanki sellainen, joka tuntuu mukavalta pitää kädessä ja joka on tarpeeksi painava tehdäkseen suurimman osan työstä puolestasi.
Espresso tamppereota on saatavilla monenlaisia kokoja 48 mm:stä 58,4 mm:iin. Yleisin koko on 58mm, joka sopii normaaleihin markkinoilla oleviin espressokoneisiin. Jos käytät VST- tai IMS konetta, tarvitset hieman suuremman, noin 58,4 mm:n tampperin. Monissa kodin espressokoneissa on kuitenkin pienemmät portasuodattimet, jotka vaativat pienemmän espresso tampperin. Jos et ole varma, minkä koon valitset, mittaa portafilterin sisähalkaisija ja hanki hieman pienempi tampperi. Espresso tampperin tulee olla riittävän tiukka, jotta kiekon reunat tiivistyvät hyvin ja kahvijauhe puristuu tiiviiksi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motta tampperi
Kun haluaa parhaan kupillisen espresso, on hyvä, laadukas tampperi tarpeellinen. Italialaisen Mottan puukahvainen tampperi on hyvä valinta, koska se on sekä tyylikäs että valmistettu korkealaatuisista materiaaleista. Tampperin ilme on ylellinen, ja se sopii hienosti yhteen lähes jokaisen espressokoneen kanssa.
Tampperi on myös elegantti, sen kahva on lakattua ja kiillotettua puuta. Kahvia vasten painettava osa on korkealaatuista ruostumatonta terästä. Mottan tampperista on saatavilla kaksi eri kokoa, jotka sopivat 49 mm:n ja 58 mm:n porta-suodattimeen. Mittaa porta-suodattimen sisähalkaisija ja valitse tampperi, joka on vain hieman sisähalkaisijaa pienempi.
Tärkeimmät tiedot
- Valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä
- Elegantti ja eksklusiivinen ilme
- Tyylikäs ja ergonominen muotoilu
- Kahta eri kokoa 49 mm ja 58 mm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Espro Kalibroitu Kupera -tampperi
Jos kädessä on Espro, olet jo saanut hyvän etumatkan. Espro Calibrated Convex -tampperi on hyvä väline, jonka ansiosta voit tuntea itsesi baristaksi, kun valmistat täydellistä espressoa. Malli on tarkoitettu kaarevapohjaisille suodatinkahvoille, ja se varmistaa kunnolla tampatun kahvin ja täydellisen tuloksen joka kerralla. Tampperi on saatavana useassa eri koossa. Tarkista siis espressokoneesi koko. Tästä mahtava espresso tampperi eri kokoisina. Valitse itsellesi sopivin ja pääse nauttimaan mahtavasta kahvista.
Tärkeimmät tiedot
- Täydellinen painallus joka kerralla
- Saatavana useita kokoja
- Kaarevapohjaisiin suodatinkahvoihin
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Espro Kalibroitu litteä tampperi
Tamppaa espressosi täydelliseksi joka kerralla. Espro Calibrated Flat -tampperi on ihanteellinen tasapohjaisiin suodatinkahvoihin ja tarjoaa parhaan kahvielämyksen joka kerta. Tampperi istuu täydellisesti käteen ja sitä on helppo käyttää. Espron tampperi kädessä tunnet itsesi täydelliseksi baristaksi. Tampperi on saatavana useammassa koossa. Tarkista siis, minkä koon sinä tarvitset omaan espressokoneeseesi. Löytyy 58mm tampperina ja 53mm tampperina.
Tärkeimmät tiedot:
- Luotettava apuväline
- Saatavana useita kokoja
- Tasapohjaisiin suodatinkahvoihin
- Eri kokoisia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miksi hommata tampperi?
Kun täytät portafilterin kahvijauheilla, jauheiden väliin on jäänyt paljon ilmarakoja, eli jos alat keittämään kahvia ilman tiivistämistä, vesi kulkeutuisi jauheen läpi tosinopeasti ja todella epätasaisesti, josta valmistuisi erittäin aliuuttunut ja epämiellyttävä kahvi, joka on todella kitkerää ja pahaa. Tampperi puristaa jauhatusosat poistaakseen kaiken tyhjän tilan ja tuottaa todella tiiviin paketin jauheesta, josta vesi yrittää kulkea läpi. Tämän seurauksena veden on liuettava jauheiden läpi tasaisesti ottamalla kaikki parhaimmat kahvin aromit mukanaan, mikä tuo parhaimman mahdollisen maun ja se tuottaa etsimäsi täyteläisen espresson.
Oikein tiivistetyn kiekon tulee tarjota erottumaton etuosa veteen ja vesi kulkeutuu jauheen läpi tasaisesti. Veden epätasaista kulkeutumista voi tapahtua, jos et tiivistä jauheita tasaisesti, esimerkiksi yksi portafilterin alueista tiivistyy raskaammin kuin muut ja vesi kulkeutuu sieltä, mistä se pääsee helpoiten. Vaihtoehtoisesti, jos vahingossa onnistut koputattamaan portafilteriä tiivistyksen jälkeen, voi syntyä ilmataskuja reunoihin.
Kahvinpuristaminen
Vesi yrittää aina kulkeutua helpointa ja vastuksetonta polkua eli sieltä mihin on jäänyt ilmaa puristaessasi kahvia. Epätasaisesti tiivistetyssä kahvijauheessa on vähemmän tiheitä alueita, jolloin vesi pääsee helposti sen läpi ja kahvijauheesta ei saada sen kaikkia parhaimpia aromeita irti. Ongelma tässä on, että osa jauhatuksesta yliuuttuu, kun taas toiset osat pääsevät aliuuttumaan.
Oikein tiivistetyn kiekon tulee tarjota erottumaton etuosa veteen ja vesi kulkeutuu jauheen läpi tasaisesti. Veden epätasaista kulkeutumista voi tapahtua, jos et tiivistä jauheita tasaisesti, esimerkiksi yksi portafilterin alueista tiivistyy raskaammin kuin muut ja vesi kulkeutuu sieltä, mistä se pääsee helpoiten. Vaihtoehtoisesti, jos vahingossa onnistut koputattamaan portafilteriä tiivistyksen jälkeen, voi syntyä ilmataskuja reunoihin.