Jääkahvi ohje - 3 helppoa reseptiä

Talvikausi tuo mukanaan jäätäviä tuulia, lumen peittämiä maisemia ja kimaltavia hankeaamuja. Juuri näissä lumisissa maisemissa on jotain taianomaista, joka houkuttelee meitä etsimään lämpöä ja nautintoa.

Ja juuri sellaisina hetkinä jääkahvi astuu näyttämölle. Se ei ole vain kylmä juoma, vaan lumisen talven salainen aarre, joka yhdistää raikkauden ja kofeiinin lumoavasti ja tarjoaa herkullisen kahvin maun. 

Tervetuloa mukaan matkalle jääkahvin maailmaan, joka voi muuttaa talvipäiväsi entistäkin virkistävämmiksi ja nautinnollisemmiksi. Oletko valmis ottamaan ensimmäisen kulauksen?

Mikä on jääkahvi?

Jääkahvi on herkullinen juoma, joka tunnetaan raikkaudestaan ja kofeiinipitoisuudestaan. Se valmistetaan kahvipavuista, jotka ensin uutetaan ja sitten jäähdytetään. Tämän jälkeen jäähdytetty kahvi kaadetaan yleensä jään päälle, ja se voidaan maustaa tai makeuttaa tarpeen mukaan. Jääkahvi on monipuolinen juoma, joka voi sisältää maitoa, kermaa tai kasvipohjaisia vaihtoehtoja, riippuen omista mieltymyksistäsi.

Tärkein ero kuuman kahvin ja jääkahvin välillä on valmistustapa ja tarjoilulämpötila. Jääkahvi nautitaan kylmänä, yleensä jäiden kanssa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan lämpiminä päivinä tai kun kaipaat raikastavaa kofeiinipotkua.

Maultaan jääkahvi voi vaihdella suuresti riippuen kahvilaadusta ja lisäaineista. Se voi olla makea, mutta myös kirpeä tai jopa mausteinen erilaisten lisukkeiden ansiosta. Jääkahvi tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle kuumalle kahville ja sopii hyvin niin aamiaiselle kuin välipalaksi. Se on myös erinomainen juoma, joka tuo lisää nautintoa arkeesi ja auttaa viilentämään lämpimänä päivänä tai piristymään talvella.

Näin valmistat jääkahvin - 3 eri vaihtoehtoa

Perinteinen jääkahvi

Tämä perinteinen jääkahviresepti on helppo valmistaa kotona ja tarjoaa raikkaan ja makean tavan nauttia kahvia. Voit mukauttaa reseptiä makumieltymyksiesi mukaan lisäämällä tai vähentämällä sokerin määrää, valitsemalla oman suosikkikahvisi ja kokeilemalla erilaisia maitovaihtoehtoja.

Ainekset:

 • 1-2 dl vahvaa kahvia
 • 1-2 tl sokeria (tai maun mukaan)
 • Jääpaloja
 • 2 rkl maitoa tai kermaa (valinnainen)
 • Kermavaahtoa (koristeeksi, valinnainen)

Valmistus:

 1. Keitä kahvi: Valmista vahva kahvi suosikkimenetelmälläsi, esimerkiksi suodatinkahvinkeittimellä tai espressokeittimellä.

 2. Makeuta kahvi: Lisää kahvin joukkoon 1-2 teelusikallista sokeria tai makeutusainetta maun mukaan. Voit säätää sokerin määrää oman makeusmieltymyksesi mukaisesti.

 3. Kaada kahvi jääpalojen päälle: Aseta jääpaloja lasin pohjalle, ja kaada jäähtynyt kahvi niiden päälle. Jääpalojen avulla kahvi pysyy virkistävänä ja kylmänä.

 4. Lisää maitoa tai kermaa: Voit halutessasi lisätä kahvin joukkoon maitoa tai kermaa, mikä antaa juomalle pehmeyttä ja täyteläisyyttä.

 5. Koristele kermavaahdolla (valinnainen): Jos haluat, voit lisätä kermavaahtoa jääkahvin päälle ja viimeistellä juoman kermavaahtokoristeella.

 6. Nauti jääkahvista: Tarjoa jääkahvi heti ja nauti sen raikkaudesta ja kofeiinipotkusta!

Karamelli jääkahvi

Karamelli jääkahvi tarjoaa makean twistin perinteiseen jääkahviin ja on täydellinen valinta niille, jotka rakastavat kahvia makeana herkkuna. Voit säätää karamellin määrää oman makeusmieltymyksesi mukaisesti, ja kokeilla erilaisia kahvilajikkeita luodaksesi oman suosikkikaramelli jääkahvisi.

Tässä vaiheittaiset ohjeet karamelli jääkahvin valmistamiseen:

Ainekset:

 • 1-2 dl vahvaa kahvia
 • 2 rkl karamellikastiketta
 • Jääpaloja
 • maitoa tai kermaa (valinnainen)
 • Kermavaahtoa (koristeeksi, valinnainen)

Valmistus:

 1. Valmista kahvi: Keitä vahva kahvi suosikkimenetelmälläsi. Voit käyttää esimerkiksi suodatinkahvia tai espressoa.

 2. Lisää karamellikastike: Lusikoi 2 ruokalusikallista karamellikastiketta valmiin kahvin joukkoon. Sekoita hyvin, jotta karamelli liukenee kahviin.

 3. Anna kahvin jäähtyä:  Jäähdytä hetken ajan kahvia. Esimerkiksi voit antaa sen olla huoneen lämmössä tai jääkaapissa.

 4. Valmistele lasi: Aseta lasin pohjalle jääpaloja. Jääpalojen määrä riippuu omasta mieltymyksestäsi ja siitä, kuinka kylmänä haluat juomasi.

 5. Kaada kahvi karamellin kanssa lasiin: Kaada jäähtynyt kahvi karamellikastikkeen päälle lasiin, jääpalojen päälle.

 6. Lisää maitoa tai kermaa: Voit halutessasi lisätä 2 ruokalusikallista maitoa tai kermaa, joka antaa juomalle pehmeyttä ja täyteläisyyttä.

 7. Koristele kermavaahdolla (valinnainen): Jos haluat, voit lisätä kermavaahtoa jääkahvin päälle ja viimeistellä juoman kermavaahtokoristeella.

 8. Nauti karamelli jääkahvista: Tarjoa juoma heti ja nauti sen herkullisesta karamellin ja kahvin yhdistelmästä.

Jääkahvi kauramaidolla

Karamelli jääkahvi kauramaidolla on herkullinen ja täysin kasvipohjainen juoma, joka tarjoaa makeutta ja täyteläisyyttä ilman perinteisen maidon käyttöä. Tässä ohjeet karamelli jääkahvin valmistamiseen kauramaidolla:

Ainekset:

 • 1-2 dl vahvaa kahvia
 • 2 rkl karamellikastiketta
 • Jääpaloja
 • 1 dl kauramaitoa
 • Kermavaahtoa (koristeeksi, valinnainen)

Valmistus:

 1. Valmista kahvi: Keitä vahva kahvi suosikkimenetelmälläsi. Voit käyttää esimerkiksi suodatinkahvia tai espressoa.

 2. Lisää karamellikastike: Lusikoi 2 ruokalusikallista karamellikastiketta valmiin kahvin joukkoon. Sekoita huolellisesti, jotta karamelli sekoittuu tasaisesti kahviin.

 3. Anna kahvin jäähtyä: Anna kahvin jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi nopeuttaaksesi jäähtymistä.

 4. Valmistele lasi: Laita jääpaloja lasin pohjalle oman maun mukaan.

 5. Kaada kahvi karamellin kanssa lasiin: Kaada jäähtynyt kahvi karamellikastikkeen päälle lasiin, jääpalojen päälle.

 6. Lisää kauramaito: Kaada lasiin noin 1 dl kauramaitoa tai oman maun mukaan. Kauramaito antaa juomalle täyteläisyyttä ja kermaisuutta.

 7. Koristele kermavaahdolla (valinnainen): Voit lisätä kermavaahtoa jääkahvin päälle ja viimeistellä juoman kermavaahtokoristeella.

 8. Nauti karamelli jääkahvista kauramaidolla: Tarjoa juoma heti ja nauti sen herkullisesta karamellin ja kahvin sekä kauramaidon yhdistelmästä.

Tämä resepti tarjoaa herkullisen ja kasvipohjaisen vaihtoehdon perinteiselle jääkahville. Kauramaito antaa juomalle pehmeyttä ja täyteläisyyttä, ja karamellikastike tuo makeutta ja makunautintoa. Voit mukauttaa reseptiä lisäämällä tai vähentämällä karamellin määrää sekä valitsemalla oman suosikkikahvisi.

Yhteenveto

Jääkahvi on raikas ja virkistävä juoma, joka tarjoaa täydellisen tavan nauttia kahvista erityisesti lämpiminä päivinä, mutta myös ympäri vuoden. Tärkeimmät pisteet jääkahvista ovat:

Vaihtoehto perinteiselle kahville: Jääkahvi tarjoaa herkullisen vaihtoehdon perinteiselle kahville. Se on viileä ja raikas juoma, joka sopii loistavasti lämpöisiin säihin ja tarjoaa samalla kofeiinipotkun.

Monipuoliset reseptit: Jääkahvi on monipuolinen juoma, ja voit valmistaa sen lukuisilla tavoilla. Voit lisätä maitoa, kermaa, makeutusaineita, mausteita ja muita lisukkeita oman makusi mukaan.

Kasvipohjaiset vaihtoehdot: Jääkahvin voi valmistaa myös kasvipohjaisilla maitovaihtoehdoilla, kuten kauramaidolla tai mantelimaidolla, mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Herkulliset maut: Jääkahvin makumaailma voi vaihdella suuresti riippuen käytetystä kahvista, lisukkeista ja mausteista. Voit valita kahvipapusi suosikkilajikkeen ja luoda juuri sen maun, joka sopii parhaiten sinulle.

Täydellinen nautittavaksi milloin tahansa: Jääkahvi ei tunne vuodenaikaa, ja se voi olla virkistävä nautinto niin kesällä kuin talvellakin. Se tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle kahville, joka voi tuntua liian kuumalta kuumina päivinä tai liian raskaalta kylminä päivinä.

Kaiken kaikkiaan jääkahvi tarjoaa herkullisen ja virkistävän tavan nauttia kahvista milloin tahansa ja miltei missä tahansa. Sen monipuoliset reseptit ja makuvaihtoehdot tekevät siitä juoman, joka voi täyttää kaikki kahvin ystävien makutoiveet.

Klikkaa täältä ja käy katsomassa itsellesi parhaat kahvitarvikkeet!