Kahvikone vertailu – Miten valita kahvikone?

Kahvin juominen on monille tärkeä osa päivää. Se herättää aamulla ja antaa energiaa päivän haasteisiin. Mutta miten voit varmistaa, että saat aina juuri sellaista kahvia kuin haluat?

Oikean kahvikoneen valinta on tärkeä askel kohti täydellistä kahvikokemusta. Nykyään kahvikoneiden valikoima on erittäin laaja, ja valmistusmenetelmiä on useita erilaisia. Jokainen näistä vaihtoehdoista tarjoaa erilaisia etuja ja haittoja, joten on tärkeää löytää juuri sinun tarpeisiisi sopiva kahvikone.

Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia kahvikoneita ja niiden yleisimpiä etuja sekä haittoja. Joten jos olet etsimässä uutta kahvikonetta kotiisi tai haluat vain tietää lisää eri vaihtoehdoista, jatka lukemista ja löydä paras kahvikoneesi juuri sinulle!

Automaattiset kahvikoneet

 • Keraaminen tai teräksinen kahvimylly sekä vesisäiliö joka sisältää vedensuodattimen.
 • Lämmönsäätely: valitse veden lämpötila väliltä 90°C ja 94°C.
 • Automaattinen huuhtelu.
 • Tippa-astia: sisältää sensorin, joka ilmoittaa kun astia on täynnä.
 • Integroitu automaattinen maidonvaahdotusjärjestelmä tai höyrysuutin maidon käsin vaahdottamista varten mallista riippuen.
 • Näyttö: seuraa kahvin valmistumista ja mahdollistaa asetusten vaihdon

Täältä voit valita itsellesi parhaimman mahdollisen automaattisenkahvikoneen!

Automaattiset kahvikoneet ovat erittäin suosittuja niiden tarjoaman käyttömukavuuden ja monipuolisuuden takia. Ne ovat käytännöllisiä, sillä voit nauttia juuri sinun makusi mukaisen kahvin yhdellä painalluksella. Tämä on erityisen kätevää, jos olet kiireinen aamulla etkä halua kuluttaa aikaa kahvin valmistamiseen.

Automaattiset kahvikoneet ovat yleensä varustettu monipuolisilla toiminnoilla, kuten mahdollisuus valita esimerkiksi eri kahvilajikkeiden väliltä, säätää kahvin voimakkuutta ja jauhatusastetta, sekä säädellä veden määrää.

Tämän lisäksi automaattiset kahvikoneet ovat erittäin helppokäyttöisiä ja nopeita, sillä voit valmistaa kahvin käytännössä yhdellä napin painalluksella.

Automaattikoneiden käyttö on erittäin intuitiivista, joten voit valmistaa kahvia ilman, että sinun tarvitsee olla barista. Monissa malleissa on myös mahdollisuus tallentaa omat kahvireseptisi, jotta voit valmistaa suosikkikahvisi nopeasti ja helposti uudestaan.

Automaattiset kahvikoneet ovat kuitenkin kalliimpia kuin muut kahvinkeittimet, mikä voi olla haittapuoli, jos etsit edullisempaa vaihtoehtoa. Ne vaativat myös enemmän huoltoa ja puhdistusta, mikä voi olla hankalaa ja aikaavievää. Tämä on kuitenkin pieni haitta verrattuna siihen käyttömukavuuteen ja monipuolisuuteen, jotka automaattiset kahvikoneet tarjoavat.

Plussat:

 • Antaa täyden hallinnan kahvin valmistusprosessissa, jolloin voit säätää kahvin vahvuuden, määrän ja jauhatustyypiin haluamallasi tavalla.
 • Mukautuu erilaisiin kahvilaatuihin ja resepteihin.
 • Mahdollistaa eri kahvilajikkeiden valinnan, kuten espresson, cappuccinon tai latte macchiaton, joten voit nauttia monipuolisesti erilaisia kahvijuomia.

Miinukset:

 • Automaattiset kahvikoneet ovat yleensä kalliimpia kuin manuaaliset vaihtoehdot, mutta tämä hintaero johtuu koneiden monipuolisemmasta toiminnallisuudesta ja korkealaatuisemmasta rakenteesta.
 • Automaattiset kahvikoneet vaativat myös säännöllistä huoltoa, kuten vesisäiliön ja vedensuodattimen vaihtoa sekä kahvijäämien poistoa. Tämä varmistaa koneen pitkäikäisyyden ja kahvin maun säilymisen hyvänä. Huoltoon liittyvät kustannukset tulee ottaa huomioon kahvikonetta valittaessa.

Puoliautomaattiset kahvikoneet

 • Lämpömittari, joka mahdollistaa veden lämpötilan säätämisen välillä 90-94°C ja kalliimmissa kahvikoneissa myös höyryn lämpötilan säätämisen.
 • Painemittari näyttää uuttopaineen (noin 9 baaria) ja boilerin paineen (1.1 baaria) valmiuden jälkeen.
 • Kotikäyttöön tarkoitetuissa puoliautomaattisissa kahvikoneissa on yleensä yksi kahvikahva, kun taas kahvilakäyttöön tarkoitetuissa koneissa niitä voi olla jopa kolme.
 • Suodatin jauhetulle kahville.
 • Tampperi kahvin tiivistämiseen suodattimeen.
 • Höyrysuutin (cappuccinatore) maidon vaahdottamiseen sekä maidonvaahdotuskannu.

Puoliautomaattiset kahvikoneet ovat loistava valinta kahvin ystäville, jotka arvostavat kahvin valmistusprosessin hallintaa. Niiden avulla voit valmistaa juuri haluamasi kahvin, jauhatusasteen, kahvimäärän ja voimakkuuden mukaan. Ne ovat myös erittäin monipuolisia, sillä niitä voidaan käyttää erilaisten kahvijuomien, kuten espressojen, cappuccinojen ja lattejen valmistamiseen. Tämä tekee niistä ihanteellisia kotikäyttöön, mutta myös pieniin kahviloihin.

On kuitenkin hyvä huomioida, että puoliautomaattiset kahvikoneet ovat hieman kalliimpia kuin perinteiset suodatinkahvinkeittimet. Tämä johtuu niiden monimutkaisemmasta tekniikasta ja useammista osista. Vaikka niiden hinta voi olla korkeampi, niiden monipuolisuus ja hallittavuus kahvin valmistuksessa kompensoivat tätä eroa. Puoliautomaattiset kahvikoneet vaativat myös hieman enemmän huoltoa kuin perinteiset suodatinkahvinkeittimet. Puhdistaminen ja osien vaihtaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotta kahvin maku ja laatu pysyvät korkealla tasolla. Tämä voi aiheuttaa lisäkustannuksia huolto- ja korjauskuluissa, mutta samalla se myös pitää kahvikoneen kunnossa ja varmistaa sen toimivuuden pitkällä aikavälillä.

Plussat:

 • Puoliautomaattisissa kahvikoneissa voit itse säätää uuttopainetta, joka vaikuttaa kahvin vahvuuteen ja makuprofiiliin. Lisäksi voit säätää veden ja höyryn lämpötilaa, mikä vaikuttaa kahvin maun lisäksi myös maidon vaahdotukseen sekä muihin kahvijuomiin. Puoliautomaattiset kahvikoneet tarjoavat myös mahdollisuuden valita kahvin laadun ja jauhatustason, joten voit räätälöidä kahvin juuri omaan makuusi sopivaksi.
 • Puoliautomaattiset kahvikoneet ovat yleensä valmistettu korkealaatuisista materiaaleista ja suunniteltu kestämään vuosia. Laadukkaat osat, kuten kahvin keittimen messingistä valmistettu kanta ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu höyryputki, takaavat paremman lämmönkestävyyden ja kestävyyden. Lisäksi puoliautomaattiset kahvikoneet tarjoavat paremman kahvinlaadun kuin automaattiset kahvikoneet, sillä ne mahdollistavat enemmän hallintaa valmistusprosessissa. Laadukkaat puoliautomaattiset kahvikoneet voivat myös olla helppoja käyttää ja huoltaa, mikä tekee niistä pitkäikäisiä investointeja kahvinautintoon.

Miinukset:

 • Kalliimpi kuin suodatinkahvinkeittimet.
 • Vaativat enemmän huoltoa, kuten puhdistamista ja kalkinpoistoa, jotta koneen suorituskyky ja maku säilyvät hyvinä.
 • Vaativat hieman enemmän aikaa ja taitoa, sillä kahvin valmistaminen vaatii hieman harjoittelua ja säätöä verrattuna perinteiseen suodatinkahviin.

Pour over -suodatinkahvinkeittimet

 • Suodatinkahvinkeittimillä on eri kokoisia vesisäiliöitä, yleisesti 0.3 litrasta 2 litraan.
 • Suodattimena voi käyttää joko kertakäyttöisiä paperisia suodatinpusseja tai metallisia kestosuodattimia.
 • Kannu on yleensä valmistettu lämmönkestävästä lasista tai teräksestä, jolloin se voi toimia myös termoskannuna.
 • Lämpölevy pitää kannun ja kahvin lämpimänä jopa neljän tunnin ajan.
 • Suodatinkahvinkeittimen puhdistaminen on tärkeää ja suodatin sekä kannu tulee pestä huolellisesti jokaisen käytön jälkeen.

Valitse oma Pour-over suodatinkahvinkeitin linkistä.

Pour over -suodatinkahvinkeittimet ovat yksi suosituimmista tavoista valmistaa kahvia. Niitä käytetään usein paitsi ammattitason kahviloissa, myös kodeissa ja pienissä toimistoissa, koska ne ovat niin helppokäyttöisiä.

Tämä menetelmä vaatii vain muutamia perustaitoja ja vähän kärsivällisyyttä, ja se tuottaa erittäin hyvän kahvin joka kerralla. Suodatinkahvinkeittimissä kahvi valmistetaan käsin. Menetelmässä kaadetaan hitaasti kuumaa vettä suodattimen läpi, joka sisältää kahvipapuja. Tämä hitaasti virtaava vesi tuo esiin kahvin erilaiset maut ja tuoksut, mikä tekee siitä erittäin maistuvan.

Lisäksi tämä menetelmä antaa sinulle täyden hallinnan kahvin mausta ja voimakkuudesta, mikä on erityisen tärkeää, jos olet vaativa kahvin ystävä. Pour over -suodatinkahvinkeittimet ovat myös edullisia verrattuna muihin kahvinvalmistusvälineisiin, ja ne ovat todella helppoja puhdistaa. Voit käyttää joko paperisia tai metallisia suodattimia, ja suodattimen voi pestä helposti käsin tai astianpesukoneessa. Kaiken kaikkiaan pour over -suodatinkahvinkeittimet ovat yksi parhaista tavoista valmistaa herkullinen kuppi kahvia.

Plussat:

 • Pour over -suodatinkahvinkeittimet mahdollistavat täyden hallinnan kahvin voimakkuudesta ja mausta. Tämä johtuu siitä, että kahvi valmistetaan käsin, mikä antaa käyttäjälle mahdollisuuden vaikuttaa jokaiseen vaiheeseen valmistusprosessissa. Voit esimerkiksi säädellä veden virtausta, joka vaikuttaa siihen, kuinka voimakasta kahvista tulee. Voit myös valita haluamasi kahvipavut ja niiden paahtoasteen, joka vaikuttaa kahvin makuun.
 • Pour over -suodatinkahvinkeittimet ovat myös edullisia verrattuna muihin kahvinvalmistusvälineisiin. Tämä on erityisen huomattavaa, jos vertaa niitä esimerkiksi automaattisiin kahvinkeittimiin tai espressokeittimiin. Pour over -menetelmän käyttäminen edellyttää vain suodatinpaperia, kahvipapuja ja kuumaa vettä. Kertakäyttöisten suodatinpussien hinnat ovat hyvin kohtuullisia ja kestosuodattimen voi käyttää pitkään.
 • Pour over -suodatinkahvinkeittimet ovat myös helppoja puhdistaa. Suodatinpussit ovat kertakäyttöisiä, joten käytön jälkeen ne voi vain heittää pois. Kestosuodattimet ovat pestäviä ja kestävät pitkään. Kannun ja suodattimen puhdistaminen käsin tai astianpesukoneessa on helppoa ja nopeaa. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät kahvinkeittintä päivittäin tai usein.

Miinukset:

 • Käyttö vaatii manuaalisen prosessin. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvinvalmistus vie hieman enemmän aikaa ja vaatii käyttäjältä enemmän vaivaa.
 • Suodatinkahvinkeittimessä on usein vain yksi suodatin, joka ei välttämättä riitä suuremmalle kahvijoukolle. Tämä tarkoittaa, että kahvinkeitto voi viedä enemmän aikaa ja vaivaa, jos sinun täytyy keittää useampi satsi kahvia.
 • Suodatinpussit voivat olla hankalia hävittää. Vaikka suodatinpussit ovat yleisesti kierrätettäviä, ne voivat aiheuttaa ongelmia, jos sinulla ei ole mahdollisuutta kierrättää niitä.

Mutteripannu -eli mokkapannu

 • Pannun yläosassa sijaitsee kannu, johon valmistettu kahvi kerääntyy.
 • Pannun keskiosassa on sihti, joka on jaettu metallisella suodattimella ylä- ja alaosan välissä. Tämä varmistaa, että kahvipavut eivät pääse siivilän läpi, kun kahvi valmistuu.
 • Vesisäiliö sijaitsee pannun alaosassa. Tämä on paikka, johon kaadetaan vesi, joka kiehautetaan pannun kuumuudessa.
 • Mutteripannulla on kapasiteetti valmistaa jopa 12 kupillista kahvia kerrallaan. Tämä tekee siitä hyvän valinnan, jos haluat valmistaa kahvia isommalle ryhmälle tai jos haluat nauttia useammasta kupillisesta kahvia.

Parhaimman mutteripannun itsellesi voit valita täältä!

Mutteri-eli mokkapannu on yksi vanhimmista ja klassisimmista tavoista keittää kahvia Italiassa. Se on erittäin suosittu keittimen tyyppi, jota käytetään yleisesti Italiassa, mutta myös muualla maailmassa. Yksi suurimmista eduista mokkapannun käytössä on sen helppokäyttöisyys.

Kahvi keitetään yksinkertaisesti veden kanssa paineen alla, joten käyttäjän ei tarvitse olla kahvinkeittämisen ammattilainen saadakseen maistuvan kahvikupin. Toinen hyvä puoli mokkapannussa on sen kyky antaa kahville intensiivinen maku ja voimakas aromi. Tämä johtuu siitä, että kahvipavut kiehuvat vedessä, joka on paineen alaisena, mikä auttaa vapauttamaan kahvin aromit ja maut. Tämä tarkoittaa, että mokkapannulla keitetty kahvi on yleensä voimakkaampaa ja maistuvampaa kuin esimerkiksi suodatinkahvi. 

Mokkapannu on myös edullinen vaihtoehto verrattuna moniin muihin kahvinkeittimiin. Se on yleensä hintaluokaltaan huomattavasti edullisempi kuin esimerkiksi automaattinen kahvinkeitin tai espresso-kone. Tämä tekee mokkapannusta houkuttelevan vaihtoehdon etenkin niille, jotka haluavat nauttia laadukkaasta kahvista ilman suurta sijoitusta. Lisäksi mokkapannu on helppo puhdistaa. Useimmat mokkapannut voidaan purkaa osiin, jolloin ne voidaan pestä erikseen. Lisäksi mokkapannua ei tarvitse puhdistaa yhtä usein kuin esimerkiksi automaattisia kahvinkeitin, mikä tekee sen käytöstä entistäkin helpompaa. Mokkapannu on myös kestävä, joten se kestää pitkään, kunhan siitä huolehditaan oikein.

Plussat:

 • Antaa kahville intensiivisen maun ja voimakkaan aromin: Mutteripannussa kahvipavut keitetään vedessä paineen alla, mikä antaa kahville intensiivisen maun ja voimakkaan aromin. Tämä menetelmä vapauttaa kahvin maun ja aromin, joka ei ole mahdollista muilla kahvinvalmistusmenetelmillä.
 • Edullinen: Mutteripannu on erittäin edullinen verrattuna muihin kahvinvalmistusmenetelmiin. Mutteripannu on hyvin yksinkertainen ja edullinen valmistaa, joten se on helppo hankkia ilman suuria investointeja.
 • Helppo puhdistaa: Mutteripannu on erittäin helppo puhdistaa. Kun olet valmistanut kahvin, sinun tarvitsee vain kaataa ylimääräinen vesi pois ja pyyhkiä pannu kuivaksi. Pannu on valmis käytettäväksi uudelleen. Mutteripannun helppo puhdistettavuus tekee siitä erittäin kätevän ja nopean kahvinvalmistusmenetelmän.

Miinukset:

 • Vaatii hieman enemmän huoltoa, sillä mokkapannun osat on hyvä puhdistaa jokaisen käytön jälkeen.
 • Mokkapannun käyttö vaatii hieman enemmän tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.
 • Valmistusprosessi voi kestää hieman pidempään kuin esimerkiksi suodatinkahvinkeittimellä, sillä kahvinkeitto mokkapannulla vaatii tietyn määrän aikaa ja vaivaa.